Behandelmethoden

Acupunctuur

Acupunctuur is een klassieke Chinese behandelmethode. Mijn uitgangspunt is dat de Chinese en de westerse geneeskunde elkaar aanvullen.

Acupunctuur werkt vanuit een holistische benadering van de mens: we herstellen een verstoorde energiebalans. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door interne problemen of door een verstoorde wisselwerking tussen u en factoren uit de omgeving.

Dat deze methode werkt, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie: we kunnen inmiddels meer dan 50 aandoeningen succesvol behandelen

Energie herstellen

Acupunctuur herstelt door middel van het plaatsen van naalden op bepaalde punten in het lichaam het energetisch evenwicht, waardoor klachten verminderen en/ of verdwijnen.

De energieën in het lichaam lopen volgens vaste banen (meridianen). Op die banen liggen acupunctuurpunten, die elk hun werking hebben op uw functioneren. Nadat we hebben geconstateerd waar de oorzaak zit van uw klachten, kunnen we door bepaalde punten in een of meerdere energiebanen te stimuleren of te remmen, deze verstoorde energiebalans herstellen. Hierdoor komen de energieën (Yin en Yang) weer in evenwicht.

“Eet je fit met de Chinese voedingsleer”

Je denkt: “alweer een dieet, zoals Paleo, Poppi, Sonja Bakker en ga maar door”. Gelukkig is de Chinese voedingsleer heel anders. Iedereen kan eten volgens de Chinese voedingsleer, geen ingewikkelde producten, menu’s. Gewoon eten wat je lekker vindt en wat goed voelt. Ik ben geen dieet goeroe. Ik ga voor een heel persoonlijk voedingsadvies afgestemd op je type, gezondheid en constitutie.

Vaak last van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, koude, hoofdpijn, geïrriteerdheid, moe zijn, neerslachtig? Al deze symptomen neem ik mee in een op maat gemaakt advies.

Ik werk volgens de 5 elementen voeding, dit is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Door je voeding af te stemmen op jou als individu, kun je je beter in je lijf voelen op zowel fysiek als mentaal gebied. Met behulp van voeding kun je invloed hebben op je eigen gezondheid. Klachten waaraan je kunt denken zijn vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, darmproblematiek, allergieën, spijsverteringsklachten.

Ik geef adviezen over voeding tijdens mijn consulten naast de andere therapieën.

Maar het is ook mogelijk om een consult alleen gericht op je voeding af te spreken. Tijdens dit consult maak ik een uitgebreide analyse van je voedingspatroon. Ik kijk dan samen met je naar de variatie en de energetische werking van je voeding. Is het te warm, koud, te uitdrogend, te slijmvormend of juist iets heel anders. En dan, wat voor type ben je en waar gaat eigenlijk je voorkeur naar uit.

Is cupping een rage of ….

Cupping is zeer geschikt voor de behandeling van rug-schouder en nekklachten. Regelmatig gebruikt bij pijnklachten. Het is goed te gebruiken om een opkomende griep te voorkomen en bij longklachten.

Klassiek wordt de glazen bol verwarmd en op de huid geplaatst. De bol trekt dan vacuüm op de huid. Daardoor wordt de doorbloeding gestimuleerd. Afhankelijk van de intensiteit kunnen er ronde paarsblauwe plekken ontstaan. Deze verdwijnen na enkele dagen.

Voorbeeld van cuppen was te zien tijdens de Olympische spelen in Brazilië. Waar een aantal sporters deze behandeling hebben ondergaan. Bijvoorbeeld Michael Phelps.

Nu zijn er ook cups met een vacuümpompje of een rubberbal.

Cupping kun je ook gebruiken om te masseren.

Moxa

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd op die punten en wordt energie in beweging gezet. Ik kan hiervoor kiezen als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of te veel koude.

Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen.

De moxastick is een dikke sigaar die heel langzaam opbrandt en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan.

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging, kunnen vanaf de 33 ste week beginnen met moxa om de baby te draaien. Zorg voor een goede instructie door een gediplomeerd acupuncturist. Doe dit altijd in overleg met de verloskundige of arts. Moxa op de naald is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxasigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt

Kruiden

Chinese kruiden geneeskunde is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Al ouder dan de acupunctuur. Het is een natuurlijke, effectieve en veilige manier om het proces te ondersteunen en het heeft geen bijwerkingen.

In China wordt de Chinese kruiden veelal ter preventie gebruikt. Ik zelf gebruik de Chinese kruiden als ondersteuning van mijn behandelingen.

Ik ga uit van de eigenschappen van de kruiden. Er zijn kruiden, die het lichaam voeden, die verkoelen of juist verwarmen en kruiden die spieren voeden. Eigenlijk zijn er voor alle soorten klachten wel kruiden met de juiste specifieke eigenschap. Bij de behandeling stel ik altijd een voor u unieke formule samen, die op dat moment bij u past. Vaak gebruik ik kruidentherapie in combinatie met acupunctuur, omdat deze behandelingen elkaars werking versterken. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgangsklachten, vermoeidheidsklachten, huidaandoeningen (zoals acné, eczeem en psoriasis), constipatie, PMS klachten, overgangsklachten, hooikoorts of slaapproblemen. Maar ook wanneer uw energie laag en/of uw weerstand iets minder is, zijn Chinese kruiden een goede manier deze tekorten aan te vullen. U hoeft dus niet perse ziek te zijn om met een Chinese kruidenbehandeling te beginnen. Soms is het juist verstandig om er op tijd bij te zijn.
Omdat jij uniek bent, ga ik graag het gesprek aan. Wat wil je, wat past bij je. Acupunctuur Leiden is gespecialiseerd in de Chinese geneeskunde. We zoeken daarbij de behandeling die voor jou de ideale combinatie is van technieken.

Adres

Acupunctuur Leiden
Lammenschansweg 81
2313 DK Leiden
06 2807 0983

Bedrijfsgegevens

KvK: 27353223
AGB code praktijk 90-012813
AGB code zorgverlener 90-033826